18.03.2024

Thera – značka etickej a zodpovednej módy

           Na našom blogu Ti dnes predstavíme značku Thera, ktorú založila Dominika – vyštudovaná filmová kritička s vášňou pre marketing a udržateľnosť. Thera je značka etickej a zodpovednej módy, ktorá sa venuje tvorbe nadčasových odevov, procesom upcyklácie a spracovávaniu kvalitných textilných zvyškov. V znamení jemnosti a ohľaduplnosti k prírode, s inkluzívnosťou a rešpektom.

           V našom článku Ti prostredníctvom rozhovoru s Dominikou priblížime, ako táto značka vznikla, čo je upcyklácia a Dominika Ti dá zopár rád, ako začať s udržateľnejším šatníkom.

Ako projekt vznikol? Čo je Tvojou víziou?

Ako rada hovorím, Thera vznikla ako malé zrnko zasadené do zeme a vyrástla vďaka túžbe po udržateľnej a etickej kráse, ktorú ocenia ľudia aj Zem. Mojou víziou je podpora uvedomelej spotreby, vyzdvihovanie jedinečnosti každej ženy a opätovné spojenie s prírodou.

Čo bolo pre Tebe počas začiatkov najťažšie?

Spočiatku bolo najťažšie celkové uchopenie značky. Na čo sa zamerať, akou cestou sa vydať a ako sa odlíšiť. Vnímala som, že je pre mňa veľmi dôležité definovať štýl značky tak, aby odzrkadľoval moju vlastnú osobnosť a štýl, ktorý sama nosím a mám rada. Počas cesty som narazila na mnoho problémov, ale vďaka konkrétnej predstave, ktorú som si od začiatku stanovila, sa mi ich darilo korigovať.

Čo je to upcycling?

Upcyklácia pozostáva z opätovného použitia materiálov v pôvodnom stave a s ich prirodzenými vlastnosťami na niečo úplne iné. Znamená, že produkt alebo v našom prípade materiál, ktorý už nie je žiadaný, sa premení na produkt vyššej kvality alebo hodnoty. Oproti recyklácii nezahŕňa rozklad pôvodného materiálu, ale hľadá nový a kreatívny spôsob jeho využitia.

Ako si sa k nemu dostala a čím Ťa očaril?

K upcyklovaniu som sa dostala veľmi prirodzene. Ako samouk som na konci roku 2019 začala skúšať a experimentovať so šijacím strojom. Ako to už býva, začiatky boli náročné, zahŕňali hodiny sledovania video návodov, prešívania, párania a desiatky nevydarených pokusov. Spočiatku som preto na učenie využívala látky a oblečenie zo second-handov. Postupne som však prišla na to, že aj "použité" veci z druhej ruky sa vedia stať plnohodnotnými kúskami. To ma na tom začalo baviť najviac: hľadať krásu vo veciach, v ktorých už krásu nikto nevidel.

Ako upcycling prispieva k zelenšej planéte?

Upcyklácia nám umožňuje vytvárať nové veci, ktoré majú hodnotu, a zároveň znížiť množstvo odpadu, ktorý vypúšťame do životného prostredia. Je to spôsob, ako premeniť odpad na zdroj a vytvárať ho v obmedzených množstvách.

Prečo sa oplatí upcyklovať a aké výhody z toho plynú?

Medzi výhody upcyklácie patrí jednoduchosť implementácie dizajnových procesov, možnosť riešenia problémov v rámci odvetvia bez toho, aby bolo potrebné využívať odpadové hospodárstvo, či minimalizácia využívania energetických zdrojov. Pri upcyklácií sa používa produkt vo svojom pôvodnom stave, takže nezávisí od výrobných procesov, čím sa predchádza znečisteniu spôsobenému priemyselnou činnosťou.

Čo by si odporučila ľuďom, ktorí chcú začať s udržateľnejším šatníkom?

Ľudom, ktorí chcú začať s udržateľnejším šatníkom, v prvom rade odporúčam držať sa hesla: „menej je viac“ a zároveň vedieť, čo v šatníku majú a čo im chýba. Prejsť si kúsok po kúsku, či sedí, či ho majú radi alebo im nevyhovuje. Následne medzi nimi nájsť prienik, na základe toho definovať štýl, ktorý im vyhovuje, a držať sa ho. Je dobré zostaviť si zoznam vecí, ktoré im chýbajú, a postupne dopĺňať kúsky udržateľných značiek alebo vyskúšať second-handy, či swapovanie. Mnoho ľudí považuje udržateľnú módu za drahú. Keď sa však zamyslíme, drahší, ale kvalitnejší kúsok vie vydržať rokyv porovnaní s lacným kúskom z fast fashion reťazca, ktorý po pár vypraniach stratí tvar, opotrebuje sa, a musíme si kúpiť ďalší, cena sa vyrovná. Môj šatník tvoria prevažne veci zo second-handov. Pri každom kúsku premýšľam nad tým, aký príbeh so sebou nesie.

Ako vnímaš dnešný módny priemysel?

Oblečenie a módny priemysel sú fenomény našej spoločnosti, ktoré nás do istej miery definujú. Pre niekoho sú vášňou, pre iného nutnosťou. Móda má však aj značný negatívny vplyv na životné prostredie, pretože jej v súčasnej dobe dominuje systém rýchlej módy. Fast fashion porušuje princípy udržateľnosti, vedomej spotreby a tieto reťazce po celom svete denne uvádzajú na trh veľké množstvo nových kúskov oblečenia, po ktorých však nie je dostatočný dopyt.

„V mojej sociálnej bubline pozorujem zmeny. Ľudia sú čoraz náročnejší. Snažia sa zaujímať, dozvedieť sa o pôvode produktu čím ďalej tým viac a vnímajú jeho negatívny dopad. Avšak, veľká časť populácie stále o danej téme a problematike nemá veľké povedomie a zmeny sa nezačnú diať, ak svoj postoj nezačnú meniť veľké módne domy a reťazce.“

Akým iným spôsobom prispievaš k ochrane životného prostredia? Máš overené tipy a triky, ako žiť udržateľnejšie v každodennom živote?

Snažím sa ochranu nášho životného prostredia zahrnúť do väčšiny oblastí môjho života. Či už ide o separovanie, konzumáciu prevažne vegánskej stravy, nakupovanie z druhej ruky, či celkovú minimalizáciu odpadu. A ako žiť udržateľnejšie v každodennom živote? "Vedome". Vedome premýšľať, či dané veci naozaj potrebujeme a hlavne, začať malými krokmi. Skúsiť obmedziť plasty, dopravu, živočíšne produkty.

Nechcieť robiť všetko na 100 %, nebyť na seba prísny, ale brať ohľad na svet okolo.“

Na čo si najviac hrdá a  čo by si chcela odkázať ľuďom?

Popravde, som hrdá na celú cestu, ktorú som od založenia značky Thera prešla. Tá bola miestami náročná, no zároveň veľmi krásna, poučná a obohacujúca. Priniesla mi a stále prináša do života veľa výziev, príležitostí, skúseností a skvelých ľudí. Ak by som mala niečo odkázať, tak určite to, že cesta je cieľ, a človek je schopný po malých krokoch zvládnuť omnoho viac, ako si myslí. Nemusí na to byť však sám, a je dôležité vedieť požiadať o pomoc.

           Ďakujeme Dominike za jej rozhovor, priblíženie jej darov, postojov a hodnôt, ktoré prináša a žije. Dominikine jedinečné kúsky nájdeš na www.theradesign.eu.

Sledovať jej cestu môžeš na jej Instagrame alebo Facebooku.

Pridaj sa k nám aj Ty, vymieňaj si v BHARTER komunite spolu s nami nielen veci, ale aj myšlienky a hodnoty. Pridaj sa do BHARTER komunity prihlásením TU.

Tešíme sa na Teba!

Redakcia a tím BHARTER

Mohlo by Ťa zaujímať