18.03.2024

Čo je fast fashion a prečo sa jej vyhnúť?

           Nakupovanie oblečenia vyzeralo v minulosti inak ako dnes. Oblečenie sa nevyrábalo masovo, a preto ľudia využívali napríklad služby krajčírov a často na nový kúsok do svojho šatníka čakali aj niekoľko týždňov. Dnes si také niečo nedokážeme ani predstaviť. V dnešnom svete sme zvyknutí mať okamžitý prístup ku všetkému čo chceme, či sú to potraviny, nový mobil, alebo to najtrendovejšie oblečenie. Snaha okamžite uspokojiť dopyt zákazníkov viedla k vzniku tzv. fast fashion (rýchla móda), ktorá do veľkej mieri ovplyvňuje nielen to, ako nakupujeme oblečenie, ale i to, ako si ho ceníme, ako sa k nemu správame a tiež, ako sa ho zbavujeme.

           Pojem fast fashion sa spája s módnymi značkami, ktoré počas roka produkujú veľké množstvo oblečenia vo forme nových kúskov či kolekcií, ktoré sú práve „in.“  Namiesto toho, aby ročne predstavili dve línie oblečenia, teda na sezónu jar/leto a sezónu jeseň/zima, tieto značky ročne predstavia aj niekoľko desiatok menších kolekcií. Ich zákazníci tak majú nepretržitý prístup k novým, stále sa meniacim trendom, ktoré sú navyše cenovo dostupné. Toto lacné, rýchlo predávané oblečenie, si však v konečnom dôsledku vyberie svoju daň na životnom prostredí, našej budúcnosti a v neposlednom rade na ľudských životoch.

           Fast fashion je móda, ktorá je možno cenovo dostupná pre konečného užívateľa, no vyberá si svoju daň na ľuďoch, ktorí ju vyrábajú. Oblečenie týchto značiek sa totiž často vyrába v krajinách s lacnou pracovnou silou, akými sú napríklad Vietnam, Bangladéš, Kambodža, Čína či India. Nielenže ľudia, ktorí toto oblečenie šijú, nie sú za svoju prácu dostatočne ohodnotení, no často pracujú dlhé hodiny v nevyhovujúcich podmienkach, pričom je bežné, že pri ich práci nie sú dodržiavané bezpečnostné štandardy.

           Produkcia materiálu, potrebného na výrobu tohto lacného trendového oblečenia, má zase vplyv na našu planétu. Rastlina bavlny potrebuje napríklad k rastu veľa vody. Dodnes však na svete existujú miesta, kde majú ľudia pitnej vody nedostatok. Módny priemysel okrem toho spôsobuje tiež znečistenie vodných tokov. Pri pestovaní bavlny sa totiž používa množstvo hnojív, ktoré prenikajú do spodnej vody a často sa dostanú aj do riek. Pri farbení textílií sa tiež využíva veľké množstvo toxických látok, ktoré ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale i naše zdravie. V neposlednom rade prispieva tento priemysel aj k odlesňovaniu našej planéty, pretože zvyšujúci sa dopyt po taktom oblečení, vedie k vyššej produkcii a rozrastaniu sa bavlníkových plantáži. 

           Keďže za toto oblečenie platíme menej, tak si ho aj menej vážime. Máme preto tendenciu si niektoré kúsky obliecť na seba len párkrát (či dokonca vôbec) a potom sa ich zbavíme. Len v Spojených štátoch ľudia ročne vyhodia vyše 9,5 miliardy kilogramov oblečenia, pričom iba 20 percent tohto oblečenia sa zrecykluje. Ako sme už spomínali vyššie, toto oblečenie často obsahuje množstvo chemických látok, a preto sa tak rýchlo nerozloží. Tieto chemikálie sa navyše pri rozklade uvoľňujú a často prenikajú do pôdy, vody i vzduchu.

           Práve pre tieto neblahé následky a dopady, ktoré má fast fashion i celkovo módny priemysel na životné prostredie i životy niektorých ľudí, by sme mali byť pri výbere oblečenia ako i obchodu, v ktorom ho kúpime, obzvlášť pozorní. Skús sa preto zamerať na značky, ktoré vyrábajú oblečenie udržateľným spôsobom a eticky. Dôležité je tiež, čo možno najviac obmedziť nákup nového oblečenia. Skús sa predtým, ako zo svojho šatníka nejaký kúsok vyhodíš zamyslieť nad tým, ako ho môžeš znova využiť. Svoje staré oblečenie môžeš upcyklovať, teda opraviť, alebo prešiť a spraviť tak z neho celkom nový kúsok. Ak sa rozhodneš nejaké oblečenie zo svojho šatníka predsa len vyradiť, skús ho pomocou BHARTERu vymeniť za niečo, čo sa ti ešte zíde alebo ho podaruj niekomu, kto ho ešte vynosí.

           Pridaj sa k nám a vymieňaj si v BHARTER komunite spolu s nami nielen veci, ale aj myšlienky a hodnoty. Pridaj sa do BHARTER komunity prihlásením TU.

Tešíme sa na Teba!

Redakcia a tím BHARTER

Zdroj: https://www.sustainably-chic.com/blog/what-is-fast-fashion

Mohlo by Ťa zaujímať