22.04.2024

S BHARTERom môžeš sláviť Deň Zeme každý deň

           Deň Zeme si ľudia po celom svete pripomínajú každoročne 22. apríla. V tento deň sa konajú vo vyše 190 krajinách sveta rôzne podujatia venované podpore a ochrane životného prostredia či šíreniu environmentálnej gramotnosti. Na našom blogu Ti pri príležitosti dnešných osláv Dňa Zeme priblížime históriu tohto medzinárodného dňa, významné udalosti s ním spojené a povieme si niečo aj o téme, v ktorej sa tohtoročné podujatia ponesú.

            Prvý Deň Zeme sa uskutočnil v roku 1970 v USA. Jeho vznik je spojený okrem iného s únikom ropnej škvrny do oceánu neďaleko pobrežia mesta Santa Barbara na juhu amerického štátu Kalifornia v roku 1969. O rok neskôr sa z iniciatívy amerického senátora Gaylord Nelson, ktorého dlho znepokojovalo zhoršovanie životného prostredia v Spojených štátov, sformovalo študentské environmentálne hnutie. Nelson si za koordinátora celonárodnej akcie vtedy zvolil aktivistu Denisa Hayesa.

            Tento mladý aktivista spolu so svojím tímom posunul Deň Zeme za pôvodnú myšlienku organizácie vzdelávacích aktivít na univerzitách. V prvý Deň Zeme tak vyšlo po celých Spojených štátov do ulíc vyše 20 miliónov ľudí, čo vtedy predstavovalo desať percent celkovej populácie Spojených štátov.  Podľa organizácie EARTHDAY.ORG, ktorá je hlavný koordinátorom celosvetového Dňa Zeme, ide doposiaľ o najväčšiu jednodňovú demonštráciu na svete.

            Hoci sa prvý Deň Zeme konal v Spojených štátoch, v roku 1990 sa toto podujatie postupne rozšírilo do viacerých krajín sveta a v súčasnosti ho každoročne oslavuje vyše miliarda ľudí vo viac než 190 krajinách. Nie je náhodou, že v roku 2016 bola práve na Deň Zeme podpísaná jedna z najdôležitejších medzinárodných klimatický dohôd – Parížska dohoda, ktorej dlhodobým cieľom je udržať nárast celosvetovej priemernej teploty pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

            Deň Zeme sa posledné roky nesie každý rok v duchu konkrétnej témy či motta. Témou Dňa Zeme 2024 je Planéta vs. Plasty. EARTHDAY.ORG tak chce tento rok poukázať na svoj neochvejný záväzok skoncovať s plastami pre dobro ľudstva a planéty a požaduje do roku 2040 zníženie výroby všetkých plastov o 60 percent.

           V BHARTERi však máme za to, že každý deň je dňom Zeme. Je dôležité, aby sme mysleli na ochranu našej planéty každý deň. Prilož ruku k dielu aj Ty a sprav spolu s nami každý deň niečo pre ochranu životného prostredia a zelenšiu budúcnosť.

Pridaj sa k našej BHARTER komunite a pomôž vďaka swapovaniu podporiť cirkularitu a nechať veci čo najdlhšie v obehu.

Získaj pre seba jedinečné kúsky a ušetri pri tom svoju peňaženku aj našu planétu.

Zaregistruj sa TU a dohodni si svoj prvý swap ešte dnes.

Tešíme sa na Teba! Annie a tím BHARTER

Mohlo by Ťa zaujímať